Folosirea geamului termoizolator cu LOW E
Pierderea de caldura prin ferestre la o locuinta este de peste 40%, in timp ce suprafata acestora reprezinta aproximativ 10% (peste 40% prin ferestre, 26% prin pereti, 24% prin acoperis si 9% prin podea). Geamul corespunde unei mari parti din suprafata golului (70-80%) si trebuie luat in calcul ca atare cand se analizeaza izolatia termica si fonica.
Geamurile termoizolatoare au aparut in urma cu peste trei decenii, tehnologiile de productie perfectionandu-se continuu. Aceasta tendinta este legata de construirea si modernizarea in primul rand a locuintelor, dar si a altor tipuri de cladiri civile sau industriale. Un lucru este foarte clar, geamurile termoizolatoare castiga teren! Nu ne poate fi indiferenta risipa.
Cercetatorii au inceput, dupa 1980, o serie de cercetari si studii privind transferul termic, simbolizat LOW E (Low Emisivity), cu coeficient k=1,4W/mpK. Acest tip de sticla de inalta performanta are o suprafata acoperita cu o pelicula extrem de subtire de metal nobil, din procesul de productie, la temperatura de 60°C. Stratul este aproape invizibil, pozitionat catre interiorul ferestrei pentru a-l proteja de influentele climatice si de eventualele deteriorari mecanice.
Pelicula speciala care acopera acest tip de sticla reduce pierderile de caldura de la 90%, cat se pierde prin sticla normala, la numai 10%.
La geamul simplu de 4 mm coeficientul de transfer termic este k= 5,4 W/mpK, la cel termoizolator clar cu aer k= 2,8W/mpK, la cel termoizolator LOW E cu aer k=1,4W/mpK, in timp ce la geamul termoizolator LOW E de 6-14-4 mm, avand cavitatea umpluta cu kripton, k=1,0W/mpK.
LOW E poate sa fie combinat cu o varietate de alte produse din sticla (sticla rezistenta la foc, sticla de izolare fonica sticla antiefractie etc.)
In vederea imbunatatirii izolatiei termice si fonice, oferim arhitectilor si proiectantilor posibilitatea de a realiza proiectele unor cladiri moderne, confortabile, cu spatii interioare luminoase.
Folosind geamul termizolator de calitate platiti mai putini bani pentru caldura. Geamul cu emisivitate redusa (LOW E) reduce considerabil pierderea de energie, constituind o solutie la nivelul exigentelor occidentale.
Condensul, unul dintre cele mai raspandite fenomene naturale
Condensul este specific perioadelor reci si atmosferei umede. Se manifesta prin transformarea apei continute de aerul din incaperi din stare de vapori in stare lichida, transformare insotita de aparitia picaturilor de apa pe suprafetele reci ale incintei. In cazul persistentei, fenomenul este acompaniat de aparitia culturilor de ciuperci (mucegaiul), precum si de deprecierea zonelor afectate.
Prezenta condensului pe fata geamului care da catre interior este rezultatul unei situatii care poate avea urmatoarele cauze:
- spatiu rau incalzit si/sau insuficient aerisit;
- spatiu foarte umed datorita gradului de ocupare a camerelor sau prezentei unor surse importante de umiditate (bucatarie, baie…);
- temperaturi exterioare foarte scazute sau temperaturi exterioare si grad de umiditate ridicate.
Inlaturarea neajunsurilor se poate face doar prin interventia asupra acestor parametri. Condensul apare atunci cand aerul din incinta este saturat cu vapori, cantitatea ce poate fi absorbita de un volum de aer fiind dependenta de temperatura.
Solutia este reprezentata de asigurarea unei aerisiri corecte si repetate a incaperilor.
Aerisire. Evitarea condensului
Odata cu schimbarea ferestrelor va trebui sa va adaptati si obiceiurile privind aerisirea incaperilor.
Ferestrele obisnuite sunt neetanse, incat permit un schimb de aer permanent, lasand in acelasi timp sa patrunda si frigul, canicula, zgomotul si praful.
In cazul ferestrelor termo-izolante, care sunt etanse, acest schimb de aer nu mai este posibil, astfel incat locatarii trebuie sa se ingrijeasca ei insisi acum de un schimb regulat de aer, pentru a evita formarea condensului.
Condensul este un fenomen fizic ce apare in urma contactului dintre aerul cald si umed si o suprafata rece. Temperatura la care apare acest fenomen este denumita temperatura de condensare, respectiv punctul de condensare si denumeste temperatura de pe foaia de geam.
Geamul este cel mai rece element al casei si de aceea aparitia condensului se observa cu precadere aici.
Daca s-a optat pentru ferestre cu deschidere oscilo-batanta se poate lasa fereastra deschisa in pozitia verticala, spre interior, asigurand astfel o buna ventilare a incaperii fara a suferi de frig.
La lucrarile de reamenajare si la constructiile noi, aparitia condensului este conditionata si de momentul in care se monteaza ferestrele. Daca ele au fost montate inainte de terminarea lucrarilor de reamenajare, incaperile trebuie sa fie foarte bine aerisite in timpul efectuarii modificarilor.
Gurile de aerisire existente (in bucatarie, in baie, debara) nu trebuie astupate intrucat pe aici aerul poate circula.
Dupa montarea ferestrelor si efectuarea lucrarilor de reparatii in timp de cateva saptamani apare condensul care este un fenomen normal si se datoreaza uscarii tencuielii si evaporarii apei din materialele de constructii folosite. In aceasta perioada aerisirea trebuie sa se faca mai des decat deobicei pentru a facilita uscarea peretilor si eliminarea umezelii.
La montarea si alegerea sistemelor de incalzire trebuie sa se tina seama de raportul dintre dimensiunile ferestrei si cea a caloriferului pozitionat sub aceasta. Daca acest calorifer este prea mic in raport cu fereastra condensul va aparea din cauza faptului ca aerul cald nu atinge toata suprafata geamului. Un glaf interior supradimensionat, pozitionat deasupra caloriferului, duce la aparitia condensului prin crearea unui „punct mort” in care aerul nu ajunge. Solutia in acest caz este decuparea unor fante orizontale sau unor orificii de aerisire pe suprafata glafului.
Cand este vorba de inchiderea unor balcoane trebuie tinut cont ca acestea trebuie sa fie foarte bine izolate. Toti peretii balconului (podeaua, tavanele si partile laterale) trebuie izolate corespunzator. O sursa de caldura suplimentara va fi montata sub fereastra care inchide balconul. Altfel riscul aparitiei condensului creste semnificativ.
In concluzie, pentru evitarea condensului, temperatura incaperii trebuie sa fie constanta. Se recomanda ca temperatura acesteia sa fie de 21°C in mod constant, iar umiditatea de aproximativ 40%. In aceste conditii, nu vor fi niciun fel de probleme legate de aparitia condensului ferestrelor. Aerisirea corecta se face prin deschiderea completa a ferestrelor de trei, patru ori pe zi, timp de 5 minute si chiar mai mult, pentru crearea de curent de aer.
Literatura de specialitate mentioneaza ca „trebuie sa ventilam acolo unde este necesar, cand este necesar si in cantitatea corespunzatoare„. Pentru eliminarea producerii condensului, Alcon Plus ofera sisteme de aerisire, grile transfer, etc.